Hvad er kostvaner?

En kvinde der står med et grønt æble og en donut i hver sin hånd

De er en måde at spise på, hvorpå man fokuserer på at reducere eller ændre mængden af indtaget mad eller de typer af mad, der spises. Kostvaner kan ses som vores adfærd ift. mad. Det kan f.eks. være tilknyttet adfærd til en særlig diæt og lign.

Kostvaner kan bruges til at tabe sig, opretholde et vægttab eller til andre formål som f.eks. at forbedre sundheden. Nogle mennesker følger en diæt af religiøse eller kulturelle årsager, eller fordi de har en allergi eller følsomhed over for visse fødevarer

Der findes mange forskellige typer af diæter. Nogle af de mest almindelige er bl.a.:

  • Fedtfattige diæter
  • Kulhydratfattige diæter
  • Diæter med højt protein indhold
  • Vegetariske og veganske diæter

Valg af diæt

Der er mange faktorer at tage hensyn til, når man vælger en kost. Disse kan omfatte dine mål (f.eks. vægttab eller forbedring af helbredet), dine madpræferencer, din livsstil (f.eks. om du har tid til at lave mad) og eventuelle medicinske tilstande, du har.

Det er vigtigt at tale med din læge, før du starter en diæt, især hvis du har en medicinsk tilstand. De kan hjælpe dig med at forstå, hvordan diæten kan påvirke din tilstand, og om der er nogen fødevarer, du bør undgå.

At følge en diæt

Når du har valgt en diæt, er der nogle generelle råd, der kan hjælpe dig med at gøre det lettere at holde dig til den.

  • Find opskrifter, som du kan lide, og som passer til den type diæt, du følger. Når du laver mad derhjemme, kan du kontrollere ingredienserne i din mad og spare penge.
  • Planlæg i forvejen. Når du ved, hvad du skal spise på forhånd, er der mindre sandsynlighed for, at du træffer usunde valg, når du er sulten.
  • Hav sunde snacks med dig. Det kan være med til at forhindre, at du bliver for sulten og træffer dårlige valg.
  • Vær forberedt på sociale situationer. Hvis du skal ud at spise eller til fest, så kig på menuen på forhånd og sørg for, at der er noget, du kan spise. Du kan også medbringe din egen mad, hvis det er nødvendigt.

Et afgørende valg for din mad adfærd

Diæter kan være en god måde til at spise sundere eller tabe sig på, men det er vigtigt at vælge den rigtige diæt til dine individuelle behov og mål. En diæt bestemmer og har stor indflydelse på vores adfærd og de valg vi tager, når det kommer til kosten.

Tal med din læge, før du starter en diæt, og sørg for at planlægge i forvejen og have sunde snacks med dig, så du kan holde dig til dine mål.