Fra LA Girl til Yogi (del 6)

Janni Mortensen i Indien

“JEG OVERGIVER MIG”

Da jeg først ankom til Indien, undrede jeg mig over, hvorfor jeg var taget denne lange vej for at dykke ned i yogaens verden og finde fred i meditationen. Specielt fordi det første jeg så, var ualmindelig kaos overalt, larmede trafik, affald og fattigdom. Nu næsten 3 måneder senere, ser jeg noget andet!

Nok har vi orden derhjemme. Vi følger de sociale såvel som ordens reglerne og vi ser alle ud til at have styr på hvilken side vi kører i trafikken, hvordan man farvekoordinerer sit hjem, holder styr på børnenes aktiviteter, planlægger sin pensions opsparing og hvor den næste sommerferie skal være  – overalt er der struktur og systemer. Men hvad er det så vi mangler, når nu der er kommet STYR på det? Hvad får sådan en som mig (og mange flere) til at lede efter noget mere? For eksempel i Indien?

Hvad jeg har oplevet og efterfølgende indset er, at indernes forhold til Bakti Yoga (spiritualitet og hengivenhed til deres guder) er så stor del af deres kultur, at de ikke behøver et materielt luksus liv. Ak, jeg mediterer til lyden af køer der brøler i en 45 graders varm lokale, hvor fluerne flyver om hovedet på mig, og hvor toilettet ikke har fungeret i 5 dage. Intet her er luksus. Men helt ærligt – ville det mon have gjort min meditation bedre, hvis jeg havde siddet i et lavendel duftende lokale med stearinlys og dæmpet belysning. Jeg tror det ikke.

Her er de pastel farvede kaffekopper byttet ud med en figur af Ganesha. Ganesha er en Gud som de beder til for at fjerne de udfordringer de måtte have. Godt nok er Ganesha en elefant med 4 arme og med en endnu mere mærkelig historie bag sig, men inderne er ikke dumme, de ved godt at Ganesha ikke findes i det virkelige liv. Her er det tanken bag handlingen. Det er troen på der er en højere magt, en magt større end vi mennesker har kontrol over. Kald det en Gud, kald det universet, kald det spiritualitet, karma, yoga, intuition eller religion – alt sammen er noget man overgiver sig til. Og det gør inderne. Helhjertet.

Janni Mortensen i Indien

Den anden dag overværede jeg en ældre mand som badede i Ganga floden som løber igennem Rishikesh. Floden bliver anset for at være meget hellig og vandet bliver brugt i blandt andet healing ritualer og ceremonier. Manden skulle helt under vandet 5 gange og fra hvad hans øjne kunne fortælle, da vi fik øjenkontakt et par gange, var det en meget kold affære. Til allersidst tog han begge hans hænder og fyldte dem med vand, løftede det op mod himlen og lod vandet stille og roligt løbe ud mellem hans fingre og tilbage til floden, mens han lavede en lille bøn. Det er et mentalt billede som stadig sidder i mig som noget af det smukkeste jeg har overværet.

Der var engang, hvor det kunne have været mig. Men tiden, min alder og det faktum at jeg ser mig selv som et praktisk og logisk menneske har fået mig til at distancerer mig fra religion. På det seneste har jeg indset, hvor meget jeg gerne vil finde troen frem fra min barndom. Dengang jeg troede på engle og mirakler. Troede på en Gud som altid var med mig, som en støtte igennem hverdagens udfordringer. Tænk at allerede dengang var der opfundet en 24/7 online forbindelse. Jeg skulle bare lukke øjnene og række ud via mine tanker. Det var rart. Jeg var ikke alene. Min Gud var med mig indeni og der var ingen fordomme eller religion tilknyttet vores forbindelse. Min Gud havde ingen agenda. Om jeg havde været muslim, jøde eller hindu, havde det stadig været den samme Gud. Det er mennesket som opdeler og skaber forskellige forbindelse dertil. Men faktum er at Gud forbliver den samme for os alle.

Så kære Gud. Jeg overgiver mig. Overgiver mig til universet og til troen på at der eksisterer noget langt større end blot mig selv. Jeg ved nu, at du ikke er en utømmelig ønskebrønd og at dette ikke er en forhandling “hvis du giver mig dette, kære Gud – så lover jeg at jeg nok skal sød fra nu af”. Nu ser og mærker jeg kommunikationen begge veje. Jeg smiler til dig og du smiler tilbage i form af alle de små mirakler jeg oplever hver dag. Fuglekvidren, en god samtale, maden på min tallerken, et smil fra en fremmed, mit helbred, familiens omsorg, sommerfuglene i maven, udveksling af kærlighed, solen, månen, naturens skønhed. TAK Gud.

All The Happiness,
Janni