Det kræver mod at dyrke yoga

Budapest

En ærlig beretning fra mit hjerte til Jeres efter at have haft den store fornøjelse som testambassadør på Majbritt’s Yoga Retreat i Budapest.

Her flere uger efter yogaretreatet kan jeg stadig mærke effekten af at have været væk fra hverdagen, have checket ind med mig selv og gået dybere i yogaen. Som altid er jeg vildt imponeret over hvad retreats og ikke mindst yoga gør for krop og sind.

Selve ordet re-treat stammer faktisk fra den militære verden, hvor det var forbundet med, at soldaterne trak sig tilbage. I dag er det primært brugt i forbindelse med at trække sig væk fra det daglige liv for at være stille og fordybe sig for at vende tilbage med fornyet energi og større kendskab til dig selv. Og det holder stadig max efter min mening!

Forår i Budapest
Forår i Budapest

En af mine årlige yoga retreats fører mig for første gang til Budapest med en helt ny yogalærer. Taxaturen fra lufthavnen til hotellet kaster et øje på en by, jeg aldrig har haft et forhold til. Læs: indrømmer det, der har nok nærmere været fordomme forbundet med Budapest. Godt hjulpet på vej af det smukkeste forårsvejr kommer mine fordomme til skamme, mens den smukke by suser forbi gennem taxaruden. Jeg ender med at små-stresse over alle de ting og steder, jeg så gerne vil nå at opleve på de dage vi tilbringer i byen. Hey!! Stress var jo netop det jeg skulle væk fra!

Da vi når frem beslutter jeg mig for at denne by skal ses igen hurtigst muligt og parkerer dermed mine shopping og oplevelses abstinenser med den beslutning. Endelig kan jeg være lige der, hvor jeg skal være, og hvor jeg har brug for at være.

Jeg ankommer på hotellet aftenen før selve retreatet starter, fordi der var udsolgt på det tidlige morgenfly dagen efter. Det ender jeg med at sætte meget stor pris på. Det giver mulighed for at lande på hotellet, i byens mange indtryk og starte dagen derpå med en lang gåtur, ro og afslapning. De her omgivelser sætter store forventninger til yogaens indre rejse.

Budapest Termalbad
Budapest Termalbad

Kombinationen af yoga og termalbade er helt unik og skaber en udrensning på et meget dybt plan.

Budapest er jo kendt for sine mange varme termalbade. Super kombination med en yogarejse, hvor der sker både mental og fysisk udrensning. Termalvand giver kroppens væsker et hurtigere flow, så kroppen kommer af med en masse affaldsstoffer. Du må derfor kun være i de varme mineralbade i højst 20 minutter. Mineralerne i vandet 100 meter nede i jordens undergrund, trænger ind i kroppen via huden og giver kroppen de mineraler den mangler. Ret fantastisk og helt naturligt!

Læs Majbritts beskrivelse af 10 fordele ved termalbadene her.

Første møde med Majbritt og Emotional yoga. Vi bliver alle mødt af et mildt og smilende væsen i hotellets reception. Jeg har aldrig mødt Majbritt, og hun kræver heller ikke meget mundtlig introduktion. Det sker ved hendes tilstedeværelse. Jeg er straks helt tryg i hendes selskab og hører mig selv blotte mig verbalt af flere omgang allerede den første dag. Jeg bliver ligeledes mødt som om hun har kendt mig altid.

Derfra bliver vi suget mere og mere ind i yogaens emotionelle verden med yoga morgen og aften fordelt på byens indiske yogacenter, hotellets indendørs lokaler og bedst af alt på hotellets terrasse med udsigt til både Buda og Pest, samt de storslåede bjerge og Donau floden i baggrunden. Alt dette kombineret med et fantastisk Spa hotel med plads til selvforkælelse og med et pris niveau af det halve i Danmark.

Vi bliver introduceret for Emotionel yoga som Majbritt kalder den form for yoga hun underviser i på hendes retreats. En vidunderlig cocktail af hatha, restorativ, yin og vinyasa yoga, der med sine blide og nærværende øvelser stille og roligt går dybere og dybere ind i krogene på krop og sind. En udrensende effekt sætter sine spor hen af vejen. I mit tilfælde i form af en uforklarlig indre vrede, meget stor tørst og charmerende grumset urin trods flere liter vand dagligt.

Majbritt Kiss
Majbritt Kiss

Sig sandheden – en yogalærer, der går forrest

“Det kræver mod at dyrke yoga”. Majbritt går direkte til sagen. Sig sandheden! Det handler om at acceptere det der er. At møde vores følelser direkte uden at skabe en historie om dem. F.eks. at acceptere at man ikke kan acceptere istedet for at bilde sig selv ind, at man burde acceptere for at være et spirituelt/selvudviklet væsen. Og det kræver mod og sårbarhed.

“At dyrke yoga uden de 3 kropslåse og ujjayi åndedræt er spild af tid!”

Disse ord indleder Majbritt yogatimerne med. BUM… og AV!!
Her synes jeg selv jeg var kommet langt gennem mange års yogapraksis uden at høre det nævnt med så stor vigtighed. Her vågner jeg! Den meget direkte facon vækkede min nysgerrighed for Majbritts tilgang til yogaen. Jeg fornemmer samtidig i det sekund, at jeg var ankommet på yogamåtten med en uforskammet overlegenhed overfor yogaens praksis; som om den ikke havde noget at lære mig på så kort tid andet end en skøn kropslig fornemmelse? Det er jo netop det fantastiske ved at møde en ny yogalærer, tage på retreat og gå i dybden. Det tvinger dit sind til at vågne op, du er nødt til at lytte. Hverken krop eller sind ved, hvad der venter. Beginners mind! Havde helt glemt, hvor befriende og levende den tilgang til yogaen ja og til selve livet er.

Yoga i Budapest
Yoga i Budapest

Ligesindede kvinder ankommet for at skifte hamp.

Majbritt fornemmer tidligt i opholdet, at hun er omgivet af en flok meget selvstændige kvinder. Både arbejdsmæssigt, men også mentalt. Det giver en del entydige temaer, der kommer op til overfladen, så som at få hverdagen til at hænge sammen med familie og job, at gøre alle tilfredse, være den ansvarlige på hjemmefront og på jobbet. I bund og grund at slå til og være god nok.

Vi er der alle for at skifte hamp og det sker løbende som dagene skrider frem. Vi skralder flere og flere lag af overfor hinanden og os selv, og kommer ind til kernen af, hvordan vi har det lige nu! Det viser mig igen, hvor vigtigt det er at checke ind med sig selv jævnligt for ikke at blive hvirvlet ind i dagligdagens gøremål; men holde fokus på, hvad der er vigtigst her i livet. Og som altid så er og bliver relationen til os selv, den vigtigste! Lyder egoistisk, men hvis ikke du selv er fyldt op på kontoen, så er det meget svært at give til dem omkring dig.

“Hold på vand og gas”.

Jeg er tosset med Majbritts finurlige humor der kommer til kende i udtryk som man husker 😀 Hold på vand og gas udtrykker Majbritt, når hun referer til rodlåsen, som er én af de 3 kropslåse. Du har måske hørt udtrykket til en yogatime? Noget med at tilbageholde og udnytte energier i kroppen. Udover spirituelle formål, har det også en fysisk virkning ved din yoga praksis – som stabilitet og smidighed. Med risiko for at blive for teknisk og huske helt forkert, så er der tale om 3 kropslåse, der på godt dansk beskrives som Hagelåsen, Mavelåsen og Rodlåsen. Kropslåse tilføjer en dybde til din yogapraksis. Du holder energien (prana) indeni kroppen, hvilket bevirker, at der opstår en opadgående energi, impuls i rygsøjlen, der kan aktivere højere bevidstheds erfaringer og dyb meditation. Bandha betyder “to hold”,  to tie eller to lock, dvs. at låse og holde på prana eller chi.

Hvorfor? Fordi du ønsker at bevare og udnytte al den energi eller chi (om man vil), du netop har opbygget under din praksis. I stedet for den bare fiser ud og bliver til ingenting, kan du få glæde af den mange timer efter. Temmelig vigtig pointe, hvis man ønsker at få det optimale ud af sin yogapraksis. Jeg opdagede op til flere gange, hvor meget det fokus forbedrer balancen i stillingerne, men det kræver koncentration.

Darth Vader åndedrættet

…også kaldet Ujjayi åndedræt. Åndedrættet er et essentielt fokus i en yogapraksis. En dyb indånding gennem næsen og udånding med lukket mund, mens man lukker sammen i bunden af halsen. Hvis du forsøger at ånde på en rude, så har du cirka. den fornemmelse og lyd der kommer fra halsen med lukket mund. Åndedrættet sender dermed mere ilt til kroppen, der fører kropsvarme med sig. Derudover er der sikkert mange andre dybere aspekter jeg ikke har kendskab til. Men det vigtigste for mig i min praksis er, at det holder mig fokuseret på det, jeg laver lige nu og her på yogamåtten. Hver eneste bevægelse og åndedræt holder mit sind beskæftiget, hvilket forhindrer mig i at være alle mulige andre steder. Så som jobbets to do liste, hjemmets to do liste, eller sågår mandens to do liste 😉

Jeg har altid haft en udfordring med at få fat i indåndingen og valgte fluks at gå all in på Ujjayi åndedrættet, måske lander teknikken denne gang. Der kom lidt ubehag i halsen, men det forsvandt med tiden. Og i starten lød det også som om Dart Vader ankom i rummet, men efterhånden som jeg vænnede mig til det, så fik jeg faktisk hul igennem til indåndingen også. Det gav fornemmelse af et meget intenst flow i midten af kroppen, og mærkede en enorm varme og energi flyde frit. Ahhh!

Det magiske “håndtegn”. Vekselåndedrættets virkning.

“Hvis du kun skal tage en øvelse med fra dette retreat så er det Nadi shodhan åndedrættet” – det der også kaldes vekselåndedrættet. En vejrtrækningsøvelse, hvor du skiftevis trækker vejret gennem højre og venstre næsebor. Man skulle tro Majbritt ville nævne en mere fysisk stilling som den vigtigste i yoga, men jeg begynder nu at forstå, hvorfor hun vælger netop denne. Ved få minutter af øvelse mærker man fluks en ro! Det skaber balance mellem venstre og højre hjernehalvdel, giver ro til nervesystemet, sænker pulsen og mange andre fantastiske fordele. Med én simpel vejrtrækningsøvelse og et magisk “håndtegn”, som vi fik meget sjov ud af lære. (man skulle nok ha været der for at se humoren i det!)

Mens vi nyder den sidste yogasession på hotellets terrasse, bliver vi præsenteret for endnu en simpel yogastilling som en af de vigtigste, hvis vi kun har tid til én stilling. At have “benene op ad væggen”, også kaldet Viparita karani. Denne fantastiske stilling har en lang liste af fordele og hjælper blandt andet på fordøjelsesproblemer, hovedpine, højt og lavt blodtryk, søvnløshed, menstruationskramper og mange andre ting. Jeg bliver mere og mere fascineret af yogaens magiske verden. Tænk at yoga kan være så simpelt og samtidig så effektivt. Som gammel bold- og løbetøs er jeg om muligt blevet endnu mere overbevist, ikke bare kropsligt, men også mentalt, hvorfor yoga skal være en del af mit liv. Og hallo, du kan ikke gøre det forkert! Yoga er for alle, på alle niveauer.

Trænger du til at komme væk, fordybe dig i yogaens verden og detoxe fra hverdagen! Så kan jeg varmt anbefale et yoga retreat til Budapest med Majbritt Kiss. Det var meget intenst, afslappende og lærerigt. Men vær klar til at sige sandheden!

Kærligst Chanette <3