Sund kost

Sund Kost

Kost er ganske enkelt de fødevarer, som du indtager dagligt. Kosten er den ene del af rygraden i en sund hverdag og bedre livsstil.

Mange bruger kosten til at opnå flere forskellige formål. Eksempelvis, kan du gå på slankekur for at tabe dig, tage på eller bevare din nuværende vægt. Hertil kan du også gå på slankekur for at forbedre dit helbred eller for at følge en religiøs eller kulturel madtradition.

Uanset hvorfor du går på slankekur, vil de fødevarer, du spiser (eller ikke spiser), have en indvirkning på din krop og dit generelle velbefindende. For at få mest muligt ud af din diæt er det vigtigt at vælge næringsrige fødevarer, der giver dig den energi og næring, du har brug for til at leve et sundt og afbalanceret liv.

Skal jeg på diæt og hvilken?

Men kost og sundhed er også en af de mest omdiskuterede emner. Der dukker hele tiden nye studier op som påpeger det ene og det andet. Ligeledes dukker der i den anledning også nye diæter frem i rampelyst.

Du har højest sandsynligt nok allerede hørt om keto, stenalderkost, middelhavsdiæten, vegetar og osv. Det hele kan hurtigt fremstå uoverskueligt, men du behøver heldigvis ikke at lade bekymringerne tage over!

Du behøver ikke at følge en særlig diæt for at nyde godt af de fordele forbundet med en sund kost. Du kan alt efter behov selv vælge, om du ønsker at følge en særlig diætetisk retning.

Når det så er sagt, lad os hoppe ud i det!😉

Mange sunde veje til Rom

Når det kommer til, hvad en god og sund kost er, findes der heldigvis mange faktorer som går igen for langt de fleste personer. Ønsker du en sundere hverdag sker dette igennem en sund kost.

En sund kost er en kost, som bidrager til at bevare eller forbedre dit generelle helbred. En sund kost giver kroppen vigtige næringsstoffer:

 • væske
 • makronæringsstoffer
 • mikronæringsstoffer
 • kalorier
 • vitaminer
 • fibre

Makronæringsstofferne

Makronæringsstofferne er kulhydrater, fedtstoffer, proteiner og vand.

Kulhydrater er: sukker, stivelse og fibre, der findes i frugt, grøntsager, korn og mejeriprodukter.

Fedt findes i: kød, fjerkræ, fisk, nødder, frø, bælgfrugter og olier.

Proteiner findes i: kød, fjerkræ, fisk, æg, mejeriprodukter, bælgfrugter og nødder. Vand findes i alle fødevarer og drikkevarer.

Mikronæringsstoffer

Mikronæringsstoffer er vitaminer og mineraler, der findes i små mængder i alle fødevarer.

Vitaminer er: organiske forbindelser, som kroppen har brug for for at fungere korrekt, men som den ikke selv kan producere. Dette skyldes, at de skal indhentes gennem fødevarer eller kosttilskud.

Mineraler er: uorganiske grundstoffer, der er nødvendige for forskellige kropsfunktioner; de kan fås gennem fødevarer eller kosttilskud.

Ikke glem kalorierne!

En sund kost omfatter mere end blot de rigtige fødevarer. Den omfatter også at spise den rigtige mængde kalorier for at opretholde energibalancen.

Det nødvendige antal kalorier afhænger af faktorer som:

 • Alder
 • Køn
 • Højde
 • Aktivitetsniveau

De fleste mennesker har brug for mellem 1 500 og 2 000 kalorier om dagen, men nogle har måske brug for mere eller mindre, afhængigt af deres individuelle behov.

Hvis du spiser for få kalorier, kan det føre til vægttab, men spiser du for mange kalorier, kan det føre til vægtøgning. Derfor er det vigtigt at spise den rigtige mængde kalorier – ikke for meget og ikke for lidt – for at opretholde en sund vægt.

Hvis du gør det, vil du kunne nyde alle de fordele, der følger med en sund kost.

Læs også: Sundhed og helse.

Husk at spise varieret og balanceret

Det er vigtigt at spise en varieret og afbalanceret kost for at få alle de næringsstoffer, som din krop har brug for.

Det betyder, at du skal have en række forskellige fødevaregrupper i din kost, f.eks.:

 • Frugt
 • Grøntsager
 • Korn
 • Mejeriprodukter
 • Proteinrigt mad
 • Sunde fedtstoffer

Det er også vigtigt at spise de rigtige mængder af hver fødevaregruppe. Du bør f.eks. spise mere frugt og grøntsager end korn og begrænse usunde fedtstoffer.

Herudover bør du også varierer din kost med at spise forskelligt mad. Du kan nemt tilpasse din kost ved at følge årstiderne. For eksempel, kan du spise flere citrus frugter som klementiner og appelsiner om vinteren mv.

Hvis du spiser en varieret og afbalanceret kost, kan du holde dig sund og forebygge sygdomme. Så sørg for at inkludere lidt af hvert i din kost!

Er vitaminpiller nødvendigt?

Motion som prikken over i’et

Diæter og kostændringer er alene ikke afgørende for at få en sundere livsstil. De er faktisk en af de vigtigste dele af regnestykket!

Hvis du vil ændre din livsstil til det bedre, skal du både omstille din kost til at blive sundere samt og dyrke motion.

Din kost eller diæt vil hjælpe dig med at sænke dit kalorieindtag og tabe dig (eller øge), mens motion hjælper dig med at opbygge muskler og forbedre din kardiovaskulære sundhed.

Sammen er kost og motion en effektiv kombination, der kan hjælpe dig med at leve et markant sundere liv. Så hvis du ønsker at foretage en ændring til det bedre, så glem ikke at tilføje en smule motion og fysisk aktivitet til din hverdag.

Læs mere om: Motion og velvære

Kom i gang allerede i dag

Der kan være mange steder at starte, når det kommer til at forbedre din dagligdag. I redaktionen anbefaler vi, at du vælger med at starte i det små, nemlig at:

 • udskifte enkelte fødevarer med sundere alternativer (fx mere frugt og grønt)
 • være fysisk aktiv i 1 time
 • Gå flere daglige skridt (anbefales 10.000 skridt om dagen)

Hertil vil vi også anbefale dig at gå på opdagelse i vores artikler herunder. Artiklerne belyser forskellige emner indenfor sund kost og velvære. Vores artikeldatabase opdateres løbende med nyt indhold, men der kan forekomme lidt ventetid fra artikel til artikel. Derfor anbefaler vi også, at du tager et kig på de andre kategorier 👌